Tarım arazilerinin ilaçlanmasında kullanılabilen dronlar, kullanıcılarına avantaj sağlamaktadır. Hem zamandan hem de emekten tasarrufu sağlayan bu imkan, ilaç miktarının da dengeli kullanımında etkilidir. Drone ile ilaçlama tarımsal faaliyetlerde arazi sahiplerine kolaylık sunan bir hizmettir.

Drone İle İlaçlamanın Faydaları
Drone İle İlaçlamanın Faydaları

Tarım alanlarında oluşabilecek herhangi bir hastalıktan sonra arazinin ilaçlanması oldukça önem teşkil eder. Bunun yanında önlem amaçlı kullanılması gereken ilaçların da eşit bir şekilde tarım alanına uygulanması, birçok konuda arazi sahibine avantaj kazandıran bir konudur. Bu gibi konularda dronla ilaçlama çiftçilere kolaylık sağlamaktadır.

Drone teknolojisi, günümüzde hemen hemen her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle tarım dronlarının sağladığı avantajlar göz önüne alındığında verimlilik ve pratiklik noktasında bu cihazlar popülerliğini her geçen gün arttırmaya devam etmektedir.

Dronla İlaçlamanın Avantajları

İnsansız hava araçlarının sunduğu imkanlar arasında yer alan tarımsal dronlar, yüksek teknoloji ile hazırlanan cihazlardır. Modern tarımın kapılarını açan bu profesyonel cihazlar, tarım faaliyetleri içinde olan herkese hitap etmektedir.

Kullanıcıların özellikle geniş arazileri ilaçlama konusunda zorlandığı bilinen bir durumdur. Yeni nesil teknolojinin verdiği imkanlarla artık drone ile ilaçlama arazi sahiplerine emek, zaman, güvenlik gibi konularda kolaylık sunmaktadır. Bu kolaylıklardan bazıları şu şekilde açıklanabilir:

  • Bitkilerin korunmasını sağlayan ilaçları dengeli kullanmak ö İlacın fazla ya da gerekenden daha az kullanılması, bitkilere fayda yerine zarar verebilmektedir. Doğru yöntemle ilaçlama yapabilmek için dronla ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bu durum çevreye verilebilecek zararı azalttığı gibi maliyeti de düşüren bir durumdur.
  • Tarım alanlarında oluşan herhangi bir hastalık ihtimali üzerine arazide yapılması gereken keşif, hastalığın yayılmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda dronlar ile yapılan keşif uçuşu sayesinde araziye ayak basmadan gözlem yapılabilmektedir.
  • İnsansız hava araçlarının pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı modeller 500 dönümlük arazileri görüntü Bu durum, ilaçlanması gereken bölgelerin tespiti konusunda kolaylık sunarken ilaçlama esnasında da zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
  • Geleneksel tarımda ilaçlama yaparken insanların bizzat tarlaya girmesi ya da traktör ile müdahale etmesi gerekmektedir. Bu dronla ilaçlama işlemine göre hem yorucu hem de dezavantajlı bir durumdur. Traktörle yapılan ilaçlamalarda bitkilerin ezilmesi söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda verim yükseltmeye çalışırken düşürülmüş olur. Özellikle yabancı ot kontrolünde traktörlerin mısır, buğday gibi ürünlere zarar verdiği bilinmektedir. Bunun gibi dezavantajları drone ile yapılacak işlemler sayesinde avantaja çevirebilmeniz mümkündü

 Tarımsal dronları Kimler Kullanabilir?

Hem ekolojik olarak hem de ekonomik olarak yüksek düzey fayda görülen tarımsal dronlar ziraat mühendisleri, teknik elemanlar, çiftçiler, yerel otoriteler ve tarımsal girdi üreticileri tarafından tercih edilmektedir.

Tarımsal Drone Çeşitleri

Tarım arazilerinde kullanılan tarımsal drone çeşitleri hem çok motorlu hem de sabit kanatlı olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Çok motorlu sistemlere sahip dronlar, diğer dronlara göre kullanım kolaylığı sağlar.

Drone’un üzerinde yer alan sensörler, dijital görüntüleme yetenek ve aktarıma sahip kameralar tarımla uğraşan kişilerin alandan daha zengin ve kaliteli görüntü ve veri alabilmesini kolaylaştıran özellikler arasında yer alır.

Drone ile  İlaçlamada Alınan Verim

Geleneksel yöntemlerle yapılan ilaçlamada (traktör ya da insan gücü) alınan verim %40 gibi rakamlara tekabül etmektedir. Drone ile ilaçlama ise bu verimi %90’a kadar çıkarmaktadır. Bunun yanında geleneksel yöntemlerle yapılan ilaçlamalarda oldukça fazla ilaç israfı yapılmaktadır. Bu durum hem maddi zarara yol açar hem de çevreye zarar verir. Drone kullanılarak yapılan ilaçlamalarda ise %35 %40 oranında ilaçtan tasarruf edilmektedir.

Bir diğer konu da zamandan tassarruf edebilmektir. Geleneksel yöntemlerle bir günde ortalama ortalama 300 dekar alan ilaçlama yapabilirken drone ile 800 dekar alan ilaçlanabilmektedir. Bununla beraber tarımsal ilaçlama sağlık açısından zarar verebilmektedir. dronla ilaçlama yaparken bu tarz olumsuz durumlardan da korunursunuz.  Zaman, para, güvenlik ve sağlık açısından alınabilecek bir en yüksek verimi dronlardan alabilmeniz mümkündür.

Drone ile İlaçlama Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle drone ile yapılan ön uçuş ile tarım arazisi incelenir.
  • Tarım arazisinin hastalık durumu, sulama etkinliği, bitkilerin gelişim süreci gözlemlenir ve eksiklikler tespit edilir.
  • İlaçlamanın yapılacağı arazide kullanılması gereken ilaçlar, ilaç firmaları tarafından belirlenen dekar başına düşen dozajlara göre hazırlanır. Drone üzerinde bulunan sıvı tanklarına doldurulur.
  • Son olarak drone uçurulur ve GPS teknolojisi aracılığıyla bütün arazi hat hat olacak şekilde eşit miktarlarda ilaçlanır.

Tarımsal İlaçlama Dronu Kaç Litre İlaç Taşır?

Tarımsal ilaçlama dronu, uygulama yapılacak arazilerin büyüklüklerine göre seçilebilir. Dolayısıyla bu dronle’lar farklı kapasitelerde sıvı tanklarına sahiptir. Günümüzde sıklıkla kullanılan tarımsal ilaçlama dronları 10 litre, 20 litre ve 30 litre kapasiteli sıvı tanklarıyla üretilen dronlardır.

Tarımal Drone ile Toprak ve Saha Analizi

Tarımsal drone aracılığı ile yapılan işlemlerden biri de toprak ve saha analizidir. Bu işlem büyük ölçekli ürün ve ekim alanlarının izlenmesini kolaylaştırır. Önceki senelerde bilinen problemleri belirleyebilmek için geniş ölçekli görünüm elde eden uydu ve uçaklar kullanılmaktaydı. dronlar bu araçlara göre daha hassas ve ekonomiktir. Tarımsal drone’lar aynı zamanda gerçek zamanlı görüntüler verir. Bunun yanında yine gerçek zamanlı olarak da ürünlerin gelişimini gösteren animasyonlar elde eder ve bitkilerin korunmasını sağlar.

Tarımsal drone çeşitleri, toprağın üç boyutlu haritasını elde etmektedir. Ayrıca kullanıcılara toprak kalitesi, besin yönetimi ya da ölü toprak alanları üzerinde detaylı inceleme imkanı verir. Bunun gibi önemli bilgiler çiftçiler için ekim, mahsul yönetimi, toprak, bitki analizi, bitki koruma gibi konularda planlı ilerlemelerine ve daha çok verim almalarına yarar. Aynı zamanda dronların sürekli izleme özelliği aracılığıyla su kaynaklarının daha iyi kullanılması ve ürün besin seviyelerinin daha etkili şekilde yönetilmesi sağlanmaktadır.

Tarımsal Drone  ile İlaçlama ve Sulama

Tarım alanlarında yetiştirilen bitkiler, düzenli olarak gübreleme ve ilaçlama yapıldığı taktirde  mahsul olarak çiftçiye döner. Geleneksel yöntemlerde bu işlemler, insan gücü ya da tarım makinaları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu yöntemlerin maliyet, iş gücü ve zaman açısından düşünüldüğünde dezavantajları çoktur.

Drone ile ilaçlama yapılırken kullanılan modele göre aracın içine gübre, herbisit veya pestisit dolu özel bir kapsül koyulur. Dolayısıyla işlem yapılması gereken her bir nokta hem gübrelenir hem de ilaçlanır. Bu işlemlerde kullanılan tarımsal dronlar bağımsız bir şekilde kullanılabilir ya da özel program ve rotalarda çalıştırılabilmektedir.

Bu avantajların yanında tarımsal dronlar, uzun vadede ekonomiklik hedefleyenler için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.

Geleneksel tarım makinalarıyla yapılan ilaçlamaların %30 ilaç tasarrufu sağladığı bilinmektedir.  Tarımsal dronlar sayesinde bu rakam %40- %45’lere çıkmaktadır.

Geleneksel tarımda yapılan ilaçlamaların ürüne etkisi %40 iken tarımsal drone ile yapılan ilaçlamanın ürünlere etkisi %90 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca tarım dronları %20 daha fazla su tasarrufu sağlamaktadır.

Tarım arazilerinde sulama veya ilaçlama oldukça zahmetlidir. Bunun yanında  sulanacak alanın tespit tespit edilmesi de oldukça önemli bir parametredir. Adı geçen bu özel dronlar, multispektral kameralarla donatılmıştır.  Dolayısıyla nem seviyesi takibi yapar ve sulamaya ihtiyaç duyan toprak alanlarını tespit eder.

Drone ile İlaçlama Etkili mi?

Tarımsal dronlar; mahsullerden alınabilecek verimi artırmak, ürünlerin büyümesini gözlemlemek ve tarım operasyonlarını optimize etmek için kullanılan üst düzey teknolojiye sahip cihazlardır. Drone ile ilaçlama sayesinde dengeli bir şekilde tarımsal ilaçlar toprağa bırakılır. Böylece hastalık ya da zararlı haşereyle baş etmede üst düzey verim sağlanır.

Tarımsal Drone Hangi Sorunları Tespit Eder?

İnsansız hava araçlarının tarım arazilerinde tespit ettiği sorunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Toprak çeşitliliği
  • Sulama sorunları
  • Haşere ya da mantar istilası

Multispektral görüntüler aracılığıyla tarım arazisindeki sağlıklı ya da sağlıksız bitkiler dronlar aracılığıyla tespit edilir. Bu durum, çiftçinin mahsulünü değerlendirmesinde yardımcı olmaktadır. Tarımsal dronlar aracılığıyla yılın her zamanında bitkiler ya da arazi incelenebilmektedir.

Üst düzey teknoloji ile üretilen bu cihazlarda yakın kızılötesi ve görsel bir spektrum görünümü bulunur. Bu görüntüler aracılığıyla çiftçi toprağındaki sorunlar ya da verimli yerleri görür. dronla ilaçlama konusunda olduğu gibi sorunların tespitinde de kullanıcılara kolaylık sağlar.

Yorumlar Kapalı.