Pek çok elektronik aletin hayatımızda aktif rol oynadığı şu günlerde en pahalı dronlar teknoloji tutkunlarının göz bebeği durumundadır. İnsansız hava araçları olarak da bilinen bu cihazlar, artık birçok alanda kullanılmaktadır. Drone’ların kullanıldığı alanlar şu şekildedir: Tarım alanları ve ormanların denetlenmesinde, haber sektöründe, ilk yardım ve arama kurtarma hizmetlerinde, haritalama çalışmalarında, fotoğrafçılık, film ve reklamcılık sektörlerinde, dağıtım ve ulaştırma sektöründe, su altı araştırmalarında, sınır güvenliği ve gözetlemede dronle’lar aktif olarak kullanılır.
Özellikle orduların, istihbarat ajanlarının ya da arama kurtarma ekiplerinin titizlikle kullandığı bu cihazlar çok ciddi konularda insanlara destek verir. Bu tarz önemli konular için kullanılan insansız hava araçları, sivil halkın ulaşabildiği drone’lardan biraz daha farklıdır. Dolayısıyla bu farklılık drone’ların fiyatlarına da yansımaktadır.
İlk keşfedildiği zamanlarda elektronik bir oyuncakmış gözüyle bakılan drone’ların bugün geldikleri nokta teknoloji tutkunlarının başına döndürür niteliktedir. Bu uzaktan kumandalı hava araçlarına ilgi duyanlar, ihtiyaçları doğrultusunda yasal sınırlamalara uygun bir şekilde drone satın alabilmektedir. Fakat herkes tarafından satın alınamayacak, alınsa bile kullanımında zorluklar yaşanabilecek drone modelleri de bulunmaktadır. Bahsedilen bu drone modellerin arasında insan taşıyabilen drone’lar, ordular için özel olarak tasarlanmış casus drone’lar ya da film sektöründe kullanılmak için ekstra donanıma sahip dronlar bulunur.
En Pahalı Dronlar Listesi
Freefly System ALTA 8
Piyasadaki en pahalı dronlar arasında yer alan Freefly System ALTA 8 adlı drone, 17.500 dolar civarında bir fiyatla satışa sunulmuştur. Alta 8 minimalist tasarımı ile fotoğrafçı ve filmograflar için özel üretilmiştir. Bu drone sayesinde yüksek açılı iş imkanı bulabilirsiniz. Freefly System Alta 8’in kuğu boynu eğimli karbon çubukların üstündeki pervaneleri ve kameranın korunmasını sağlayan demir çubukları vardır. Bu durum dronun istenilen her kamera türünü kullanmanızı sağlar. Ayrıca minimalist tasarımı, drone’un dengesini korumak adına ayarlanmıştır.
Lockheed Martin Indago
Windows temelli bir kontrolcüsü bulunan Lockheed Martin Indago adlı drone, 25 bin dolar fiyatla piyasaya sürülmüştür. Bu drone’un sivil bir drone olmakla bir ordu drone’u olmak arasında ince ince bir çizgisi bulunur. Hem minimalist hem de dayanıklı bir tasarıma sahiptir. Yerleşik bir ekranı bulunur. Bu özellikleri ile sivillerin kullanımı açısından rahat sürüş imkanı sunar. Gözetleme ve keşif özellikleri düşünüldüğünde ise ordu tarafından kullanıma da uygundur.
Airborne Drones: Vanguard
Airborne Drones: Vanguard adlı insansız hava aracı 45 bin dolar fiyatıyla en pahalı dronlar listesinin üçüncü sırasında yer almaktadır. Vanguard, genellikle profesyonel avcılar, belgeselciler veya doğa fotoğrafçıları tarafından tercih edilmektedir. Bu tercihin sebeplerinden en önemlisi, cihazın uzun bir menzile sahip olmasıdır. Bir gözetleme drone’u olarak da adlandırılabilen Vanguard, biri termal olmak üzere 2 adet kamera ile donatılmıştır. Bu drone, 4K çözünürlükte görüntü sağlayabilir ve kesintisiz bir şekilde 94 dakika boyunca havada kalabilir. Vanguard bu özellikleriyle piyasadaki en pahalı tüketici drone’ları arasında yer alır.
AEE F100
AEE F100, 58.000 dolar fiyatıyla en pahalı dronlar listesinin dördüncü drone’u olarak karşımıza çıkmaktadır. Orduların ya da kolluk kuvvetlerinin kullanmayı tercih ettiği AEE F100 adlı drone; takip etme, gözetleme ve kimlik saptama konularında uzmandır. Cihazın 1 kilometre menzile sahip navigasyon ışığı bulunur. Ayrıca drone’un kimlik saptama teknolojisi sayesinde aynı anda binalar, insanlar ya da arabalar tanımlanabilmektedir. Drone’un kamerasında 20X yakınlaştırma ve üç boyutlu görüntü yakalama özelliği bulunmaktadır.
XactSense Titan
22,68 kiloya kadar ağırlık taşıyabilen XactSense Titan adlı drone, 120 bin dolar fiyatla satışa sunulmuştur. 16 km uzaktan yönlendirilebilen bu cihaz, aralıksız 30 dakika boyunca havada kalabilmektedir. Özellikle arama kurtarma ekipleri tarafından tercih edilen Titan adlı bu insansız hava aracı, afet gibi durumlarda zor durumda kalan insanları tespit etmek için özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle fiyatı da oldukça yüksektir.
Scorpion 3 Hoverbike
150 bin dolar satış fiyatıyla piyasadaki en pahalı dronlar arasında başı çeken Scorpion 3 Hoverbike, tasarımı ile insanı adeta uzay çağına götürmektedir. Scorpion 3 Hoverbike, senelerdir geliştirime aşamasındadır. Fakat yeni güncellemelere oldukça güvenli bir hale getirilmiştir. Yine de şiddetli rüzgarlı veya yağmurlu havalarda kullanmaya uygun değildir. Ancak geniş bir depo içinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Augmented Aerigon Drone + Phantom Flex4K
Dünyanın en pahalı kameralı drone’u olan Augmented Aerigon Drone + Phantom Flex4K 250 bin dolar fiyatıyla satışa sunulmuştur. Phantom Flex4K kameraya sahip bu cihaz, Brain Farm tarafından üretilmiştir. Artırılmış donanımı ve ile 4K görüntü kaydedebilme özelliğiyle kullanıcılara kolaylık sunan Augmented Aerigon Drone, dikkatleri üstüne çekmektedir.
EHang 184
Çinli girişimci şirket Ehang tarafından geliştirilen Ehang 184, sürülebilir bir drone projesidir. CES’te bir konsept olarak tanıtılan bu cihazın fiyatı ise 300 bin dolar olarak belirlenmiştir. Piyasadaki en pahalı dronlar listesinin başını çeken Ehang 184, teknolojinin geldiği noktayı gözler önüne sermektedir.
Prototip modelde fütüristik koltuklar ile kontrol için dahili bir tableti olan bu cihaz, 2 saat içinde 100% şarj olabilmektedir. 8 adet pervanesi bulunan bu drone’un 23 dakika boyunca havada kalabildiği açıklanmıştır. Bu drone, ortalama olarak 2. el bir 2012 model Ferrari 458 Italia ile eş değerdir.
İnsanlı ilk hava aracı unvanına sahip olan Ehang 184, 100 kilogram ağırlığındaki bir insanı 23 dakika boyunca taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Ayrıca bunu saatte 100 kilometre hıza ulaşarak yapabilmektedir. Tam şarjla 32 kilometre menzile sahiptir. Doğa kâşifleri ya da gezginler için bulunmaz bir fırsat olan bu drone, kişisel bir helikopter edasında üretilmiştir.
En İyi Drone Kaç km Gider?
En iyi drone’larda maksimum 7 km, minimum 3 km uçuş mesafesi bulunmaktadır. Günümüzde kullanılan drone’ların uçuş mesafeleri, kullanılmak istenen sektörün ihtiyacına göre seçilmelidir. Bir drone’un en fazla gidebildiği mesafe, uçuş mesafesi olarak adlandırılır. Uçuş mesafesi, drone alırken dikkat edilmesi gereken bir kriterdir. Drone’u kullanmak istediğiniz alanın genişliğine göre satın almayı planladığınız cihazın uçuş mesafesi önem teşkil eder.
Bir Drone En Fazla Ne Kadar Yükselir?
Teknolojinin gelişmesi ile kapasiteleri arttırılan insansız hava araçları, 2 kilometre yüksekliğe kadar çıkabilme kabiliyetine sahiptir. Fakat insansız hava aracı yasal uçuş yüksekliği, yer seviyesinden itibaren 120 metre veya 400 Fit AGL olarak belirlenmiştir. Bu sebeple kayıt sisteminde tanımlanan uçuşlar için serbest alanlarda 120 metre altında uçulması gerekmektedir.
Drone En Fazla Kaç Saat Havada Kalır?
Hobi amacıyla tasarlanmış drone’larla endüstriyel dronlar teknik açıdan farklılık gösterir. Her drone’un kendine ait teknik özellikleri bulunur. Genelde endüstriyel amaçlı üretilen drone’lar, yarım saat ile 3 saat arasında uçuş süresine sahiptir. Bu uçuş süreleri, hobi amaçlı tasarlanmış düşük teknik özelliklere sahip drone’larda azalabilmektedir. Bu cihazlar, profesyonel olmalarına rağmen endüstriyel drone’lardan farklı olarak 15 dakika ile 30 dakika arasında havada kalma sürelerine sahiptir.