Drone ehliyeti almak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ya da SHGM onaylı kuruluşlardan eğitim almanız gerekmektedir. Drone; hobi, ticari amaç, eğlence, tarım sektörü, endüstriyel sektör gibi alanlar için kullanılan insansız hava araçlarıdır. Dronlar aynı zamanda İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak adlandırılır. İHA’ların kullanımı için eğitim ve sertifika talep edilmektedir. Tarımsal zirai drone, endüstriyel drone gibi birçok İHA çeşidi bulunur. Dronların kullanım amacına, alanına ve modeline göre farklı ehliyet çeşitleri karşımıza çıkmaktadır.

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır
Drone Ehliyeti Nasıl Alınır

Güvenli uçuş için drone ehliyeti zorunlu kılınmıştır. Olası kazaların önüne geçmek için SHGM ya da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği kuruşlar tarafından drone eğitimi verilmektedir. Eğitim sırasında sizlere uçuş güvenliği, kuralları ve drone kullanımı hakkında bilgiler verilmektedir. Talep ettiğiniz drone üzerine, alacağınız ehliyet ve eğitim de değişkenlik göstermektedir. Örneğin, DJI Agras T30 drone kullanımı için tarımsal drone ehliyeti almanız gerekmektedir.

SHARK Havacılık olarak satışını yapmış olduğumuz dronların sahada uygulamalı olarak eğitimini vermekteyiz. Aynı zamanda İHA – 0/1/2 Ticari Pilot Eğitimi, Terra Eğitimi, Tarımsal Drone Eğitimi ve Uçuş Lisansı hizmeti sağlıyoruz.

Drone Ehliyeti Almak

Drone ehliyeti ile insansız hava araçları için teknik ve teorik bilgiye sahip olacaksınız. Drone ehliyeti almak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Ehliyeti almaya hak kazanmanız için eğitimi başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Bu eğitimler, uçuş anında olası kazaların, yaralanmaların önüne geçmek için düzenlenir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ya da SHGM onaylı kuruluşlardan eğitim alabilirsiniz. Eğitimi tamamladıktan sonra ise çevrimiçi olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden kayıt oluşturulur. Kayıt aşaması tamamlandıktan sonra ise uçuş izni alarak uçuşlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Uçuş izni alırken; yeşil (serbest) bölge, kırmızı (özel izne tabi) bölge, izne tabi bölge şeklinde 3 seçenek karşınıza çıkmaktadır.

Yeşil (Serbest) Bölge: Bu bölge için izin başvurusu yaptığınızda, sistem size otomatik olarak izin verecektir.

Kırmızı (Özel İzne Tabi) Bölge: Başvuru yapmak istediğiniz alan kırmızı bölge kategorisine giriyorsa, 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında yer alan İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır. Genel Müdürlük başvurunuzu ilgili kurumlarla görüşür ve sonrasında başvurunuz olumlu/olumsuz olarak sonuçlanır. İzin almadan bu bölgelerde uçuş yapamazsınız. İzin almadan uçuş yaptığınız takdirde idari para cezası vardır.

İzne Tabi Bölge: İzne tabi bölgelerde, yapılacak uçuşlar için ise 5 iş günü öncesinden İHA Kayıt Sistemi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. İzin almadan uçuş yaptığınız takdirde idari para cezası vardır.

Drone Ehliyeti Çeşitleri

İHA0 (iha-0) , İHA1 (iha-1) , İHA2 (iha-2) , İHA3 (iha-3) olarak 3 çeşit drone ehliyeti bulunmaktadır. İnsansız hava uçağının kullanım amacına ve modeline göre alacağınız drone ehliyeti de değişir. Örneğin, DJI Agras T30 drone kullanımı için İHA2 (iha-2) ehliyetine sahip olmanız gerekmektedir. Ticari amaçla kullanılan dronlar İHA2 (iha-2) ve İHA3 (iha-3) sınıfına girer. Uçağın ağırlığına göre ise talep edilen ehliyet farklılık gösterir. Drone ehliyeti çeşitleri;

İHA0 (iha-0) drone ehliyeti ile ağırlığı 4kg’a kadar olan cihazları,
İHA1 (iha-1) drone ehliyeti ile 25 kg’a kadar olan cihazları,
İHA2 (iha-2) drone ehliyeti ile 150 kg’a kadar olan cihazları,
İHA3 (iha-3) drone ehliyeti ile 150 kg ve üzeri tüm cihazları kullanabilirsiniz.

İHA2 ve İHA3 sınıfına 25kg ve üzeri olan dronlar girer. Ticari amaç için bu sınıfın ehliyetini almak zorunludur.

Tarımsal Drone Ehliyeti Almak

Zirai dronlar geleneksel yöntemleri geride bırakarak tarım sektörüne yenilikçi bakış açısı getirdi. Zirai dronelar, tarımsal operasyonları yürütmek için kullanılan cihazlardır. Drone ile ilaçlama yaparak tarımdaki verimi artırabilir ve iş yükünüzü minimuma indirebilirsiniz. DJI Agras T10, T20, T30 ve T40 dronları ticari amaca hizmet etmektedir. Bu nedenle zirai drone kullanabilmeniz için İHA2 (iha-2) ya da İHA3 (iha-3) ehliyetine sahip olmanız gerekir. Tarımsal drone ehliyeti almak için SHGM ya da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği kuruluşlardan eğitim almanız gerekmektedir. Eğitim sonunda tarımsal drone pilotu olmaya hak kazanacaksınız.

Drone Ehliyeti Fiyatları

Drone eğitimi ücretleri kuruma ve uçağın modeline göre değişkenlik göstermektedir. Drone ehliyeti fiyatları 42-50 dolar arası iken, İHA0 için bu fiyat 50-55 dolara çıkmaktadır. İHA1 için ücret 77-80 dolar arası olurken, İHA2 ehliyetinde ise 850 dolara kadar çıkmaktadır. Drone eğitimi almadan ehliyet alma şansınız bulunmuyor. SHARK Havacılık olarak, satın aldığınız drone için ücretsiz saha eğitimi vermekteyiz.

SGHM Drone Ehliyeti

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ya da kurumun yetkilendirdiği kuruluşlardan eğitim alarak drone ehliyetine sahip olabilirsiniz. SGHM tarafından drone ehliyeti, uçuş lisansı, sertifika, SGHM drone ehliyeti almak için öncelikle insansız hava uçağı eğitimi almanız gerekmektedir. Eğitim sonrasında SGHM “İnsansız Hava Aracı – Kayıt Sistemi” üzerinden kaydınızı oluşturmalısınız. Ağırlığı 500 gr. ve üstü İHA kullananların, satanların, üretenlerin ve ithal edenlerin sistem üzerinden kayıt yapmaları gerekmektedir. Kayıt sonrası uçuş izni alabilirsiniz. Uçuş izniniz onaylandığı takdirde SGHM tarafından size izin belgesi verilecektir. Bu belgeyi, herhangi bir kolluk kuvvetinin talep etmesi durumunda göstermeniz zorunludur.

Drone Ehliyeti Ücretsiz Mi?

Drone ehliyeti almak için öncelikle drone eğitimi almanız gerekiyor. Eğitimler ücretli olup, ehliyet çeşitlerine göre fiyatları değişkenlik göstermektedir. İHA0 (iha-0) ve İHA1 (iha-1) ehliyetleri genellikle hobi amaçlı kullanılırken; İHA2 (iha-2) ve İHA3 (iha-3) drone ehliyeti ticari amaçlarla kullanılır. Hobi amaçlı kullanılacak insansız hava araçlarına kıyasla, ticari amaçla kullanılacak dronlar için eğitim ücreti biraz daha fazladır. SHARK Havacılık olarak satışını yapmış olduğumuz dronların ücretsiz bir şekilde sahada uygulamalı olarak eğitimini vermekteyiz.

Drone Ehliyeti Almak İsteyenlere Öneriler

Drone ehliyeti alırken eğitim aldığınız kurum oldukça önemlidir. Eğitimde verilecek teorik ve uygulamalı bilgiler, uçuş sırasında kontrolü kaybetmenize engel olmaktadır. Kendi güvenliğiniz, uçağın güvenliği, ticari amaçla kullanılacak ise mal güvenliği gibi durumlar için eğitimin verimli olması gerekir. Uçuş sırasında olası kaza ve yaralanmaların önüne geçmek için eğitim verilir. SHGM talimatları gereğince drone kullanımı için ehliyet zorunlu kılınmıştır. Yalnızca ehliyet almak değil, drone kullanımını en doğru şekilde gerçekleştirmek oldukça önem arz eder.

SHARK Havacılık olarak, yenilikçi drone teknolojisini ihtiyacı olan kişiler ile buluşturduk. Tarımsal Zirai İlaçlama Dronları başta olmak üzere endüstriyel ve hobi amaçlı uçuş teknolojilerinin DJI Türkiye Yetkili Servisi olarak satışını yapmaktayız. Yalnızca satış öncesi değil sonrasında da daima yanınızdayız! Satışını yapmış olduğumuz dronlar için sahada uygulamalı olarak eğitimini vermekteyiz. Bu eğitimler ile uçuş sırasında güvenliğinizi sağlamaya destek oluyoruz. Yalnızca eğitimler ile sınırlı kalmayıp 7/24 danışmanlık hizmetimiz ile sorularınız için bize anında ulaşma imkanı tanımaktayız. Ayrıca, hem teknik servis hizmeti hem de drone teknik servis eğitimi vermekteyiz. Bu eğitimlerin sonucunda ise olası arıza durumlarının önüne geçebilirsiniz. Türkiye’nin en hızlı ve kaliteli drone tamir bakım servisine sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Uçuş sırasında drone ya da yedek parçalardan herhangi birinin arızalanması, iş akışınızın yavaşlamasına neden olmaktadır. Karşınıza çıkabilecek olası sorunlar için çözüm odaklı stratejilerimizi hizmete çevirdik! İş akışınızın kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi adına sizlere drone yedek parça tedariği sağlamaktayız.

Zirai ilaçlama dronları hakkında bilgi almak, eğitim süreçlerini öğrenmek, tüm soru ve görüşleriniz için 7/24 danışmanlık hizmetimiz ile bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Yorumlar Kapalı.